Font:ràdiopego.com

Es tracta de Guifi.net que ja està implantada al llarg de 20.000 km linials que serveixen d’enllaç a més de 35.000 usuaris. Des del BLOC s’aposta per aquesta xarxa lliure oberta a tothom, enfront del sistema actual que restringeix l’accés, tot i de tractar-se d’una xarxa lliure.

Divendres passat per la vesprada el BLOC de Pego va continuar en la sèrie de xerrades que està organitzant per a ampliar diferents aspectes del seu programa. En aquest cas es va abordar la xarxa lliure guifi.net, una xerrada que va anar a càrrec del pegolí Pau Boronat, qui ha desenvolupat aquest sistema. Boronat expressava que “les bones idees […] sempre és d’agrair que els partits les pillen i les faces seues. Nosaltres som activistes de la xarxa perquè creiem que és una cosa molt positiu per a la societat”. La idea principal d’aquesta xarxa és, segons explicava aquest activista de la mateixa, “fer una infrastructura a la que tots tenim possibilitats de connectar-nos amb el gran avantatge que no és de ningú, que ningú té domini o control sobre la xarxa”.

Des de guifi.net una de les coses que es vol solventar i criticar és que des de les institucions públiques “facen xarxes tancades en diners públics”. Així, segons explicava Pau Boronat, “passem d’una situació en la que han privatitzat i han creat un monopoli a continuar utilitzant diners públics per a donar concessions a empreses o bé són infrastructures on la gent no poden participar de forma oberta. Així, nosaltres el que proposem a les administracions públiques és que feu xarxa, però connecteu-la a una xarxa lliure, en la que tots som iguals i tots podrem utilitzar això que s’ha pagat en diners públics”. Emfatitzava Boronat que quan més s’avança és quan “hi ha col•laboracions”.

La xarxa guifi.net es crear a través de la participació. I és que qui utilitza Guifi.net és part activa de la xarxa. D’altra banda, aquesta opció permet i promou el connectar-se amb diferents pobles que la tinguen per crear un gran teixit comunicatiu sense barreres.

Tres paraules defineixen la xarxa guifi.net: “que és lliure, oberta i neutral”, apuntava Pau Boronat. “Lliure perquè és de tots, però no és de ningú. Oberta perquè no podem negar la connexió a ningú. Neutral perquè és independent dels seus continguts. Cadascú és lliure de gastar-la com vol”, detallava Boronat.

Una de les possibilitats que aportaria guifi.net és que la connexió podria arribar al mar. Les antenes de cobertura, si s’instal•laren al Xillibre, Ambra i la Muntanyeta Verda, donaria cobertura a tot el terme i, de rebot podria arribar al mar. Guifi.net, la xarxa lliure per la que aposta el BLOC de Pego, té dos parts, uns supernòduls, que serien els que s’han assenyalat i que tindrien un cost aproximat d’instal•lació i configuració total d’entre 7.000 i 10.000 euros per a l’Ajuntament si decidira instal•lar-los i després cada usuari s’hauria de comprar una antena individual que connectara amb els supernòduls i que tindrien un cost aproximat de 150-200 euros.

Guifi.net va nàixer en 2004. Actualment hi ha 12.800 nòduls operatius. 6.000 nòduls projectats. 20.000 kms lineals d’enllaç. Més de 35.000 usuaris. En 2007 va rebre el Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya. Des de juliol de 2008, la xarxa Guifi.net està recolzada per la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral. Guifi.net està fundacio és una plataforma de col•laboració, investigació, innovació i desenvolupament. És Living Lab de la Comunitat Europea. També ha estat projecte seleccionat per l’Agenda Digital Europea.