Hui volem fer una reflexió entorn de la jornada d’ahir.

Quan parlem de violència cap a les dones no parlem d’una cosa menor, es tracta d’una xacra social gravíssima que afecta a més de la meitat de la població a escala mundial, sense importar ètnia, cultura o classe social. El problema és de la societat i global. Nosaltres, com a partit obertament feminista condemnem totes les violències possibles i defenem els drets de les dones a ser lliures i viure com volen i treballem en la millor manera de combatre-les. Per això portem hui una reflexió sobre les campanyes i accions que es duen a terme a través d’Ajuntaments i altres institucions públiques, com la Generalitat Valenciana per exemple.

Estereotipar i victimitzar a la dona, és de veres la millor eina que tenim per combatre el masclisme? Mostrar una dona sola, víctima, amb l’ull morat i la mateixa dona trista al costat, sense ningú al seu costat que li done suport i sense cap lema, quin missatge envia? Nosaltres no entenem què pretén transmetre, l’únic referent a la lluita feminista és el logotip però la imatge pensem que no aporta res positiu en aquesta crua lluita.

No seria millor posar l’accent en el maltractador? Apel·lar als homes, fer-los entendre que no son amos de cap dona, que no tenen poder sobre les dones, que només un si és un si. No seria millor educar als homes en el respecte cap a la dona en lloc d’educar a la dona com a víctima i ensenyar-li que no pot fer certes coses per la seua pròpia seguretat? No seria millor, trencar amb els rols de gènere que diuen que els homes han de ser durs i imposar la seua voluntat i que les dones han de satisfer-la i ser submises? No seria millor deixar de preguntar-nos per què anava sola de nit i començar a pensar en perquè ell es va veure amb el dret de violar-la en un carreró? ¿No seria millor fer visible l’empoderament de la dona en lloc de la seua victimització?

Reflexionem, perquè aquest problema no es soluciona sol, tota la societat l’hem de combatre.

Ací vos deixem dos exemples prou dispars perquè reflexionem junts sobre com combatre les violències contra les dones, primer la campanya de la Generalitat Valenciana que es centra en un rol masculí respectuós, no invasiu i afectuós amb la dona amb el lema “Així sí”; seguit del mural que el MI Ajuntament de Pego ha manat fer en una de les façanes del cine Victòria on podem veure una dona amb l’ull morat plorant i la mateixa dona mirant al buit amb una expressió trista, sense cap lema ni text.

D’altra banda, aquesta es tota la política que pensa fer l’equip de govern contra la violència masclista? No hi ha combatre-la només el 25 de novembre, han d’haver més accions durant la resta de l’any per combatre aquesta xacra social.