Una proposta que tot i ser aprovada per les Corts la segona vegada que va ser duta a les mateixes pel diputat del Bloc Josep Maria Pañella, va ser rebutjada la tercera vegada, quan havia de ser inclosa als pressupostos de 2011. El President Nacional del Bloc que va visitar ahir Pego també va exposar, entre altres, dos propostes ja presentades a les Corts per a evitar els robatoris al camp, una que recuperaria la figura de la Guarda Rural per a previndre eixos robatoris i l’altra el canvi del codi penal perquè aquest contemple les peculiaritats rurals valencianes.
Ahir de vesprada a la Casa de Cultura es va parlar d’agricultura. Un acte de precampanya electoral organitzat pel Bloc de Pego que va comptar amb la presència del President Nacional de la formació i Diputat a les Corts, Josep Maria Pañella, que entre d’altres és president de la comissió d’agricultura a les Corts Valencianes. Pañella va exposar la problemàtica de l’agricultura al País Valencià i va explicar les alternatives que proposa el Bloc i Coalició Compromís per a dinamitzar el camp valencià. Ho va fer després de visitar les instal•lacions de la Cooperativa Agrícola de Pego i conversar amb el seu nou president per a conèixer, de primera mà, la realitat agrícola del municipi.
El primer que va deixar clar Josep Maria Pañella és que per als valencians la pluralitat de competències en agricultura “és un problema” i explicava que l’agricultura valenciana “està dividida en tres nivells competencials no massa clarament definits el que comporta que al no estar les ratlles ben fetes o ben clares el problema que tenim és que moltes vegades hi ha zones que no abraça ningú”. Pañella situava eixe primer problema competencial en la Unió Europea que només té com a interlocutor el Govern Central i “en eixe binomi els valencians ens hem de queixar-nos”, assegurava el diputat del Bloc que posava com a exemple el cas del tractat agrícola de la UE amb Marroc en el qual “l’agricultura valenciana ix més que seriosament perjudicada”. Pañella explicava que “eixe tractat contempla la liberalització dels intercanvis, la reducció del 30% del preu d’entrada a la UE per a molts productes i suprimeix les barreres aranzelàries, totalment, per a les taronges procedents de Marroc”. Resumia Pañella que “l’acord que ens proposen de la UE amb el Marroc el que fa és augmentar els contingents” i preguntava: “a canvi de que? A canvi Marroc es compromet a augmentar les compres a la UE de cereals i de llet”, que portava a concloure al President Nacional del Bloc que “si dibuixem el mapa europeu, l’agricultura mediterrània és la que una vegada més va a pagar els beneficis que van a traure l’agricultura continental i oceànica”.
Per a lluitar contra aquest atac als interessos del camp valencià fa uns quants mesos el Bloc i la Coalició Compromís, a través de Josep Maria Pañella, presentava a les Corts Valencianes una proposta “per a rebutjar clarament eixe tractat” aconseguint la unanimitat de la cambra. Alhora a la UE s’ha elaborat un informe desaforable al tractat que demana que “els productes que entren a Europa complisquen les mateixes condicions que s’exigeixen als productes europeus”.
La proposta de rebuig del tractat de la Unió Europa amb Marroc assegurava el President del Bloc “està portant-la el PP als Ajuntaments”, una acció que no li pareix malament a l’autor de la mateixa però, apuntava Pañella, “el tractat hi ha dos que poden evitar-lo. Primer el Govern de l’Estat perquè és l’interlocutor amb la UE i per tant pot oposar-se a ell fermament. I segon, el PP que està presentant mocions als ajuntaments, que està bé, perquè això serveix per a conscienciar-se […], però el PP té la majoria en el Parlament Europeu i eixe tractat, al final, es votarà al Parlament Europeu”.
Acusava Pañella al Govern de l’Estat de ser “molt tebi, per no dir contrari, als interessos valencians”, ja no només per no rebutjar el tractat de la UE amb el Marroc, sinó també perquè no té en compte que “el camp no té portes i per tant és difícil de vigilar”, asseverava el President Nacional del Bloc. Davant això el Bloc i Coalició Compromís han presentat dos propostes a les Corts i que tornaran a portar el seu programa electoral. La primera proposta “evitar” els robatoris al camp i “s’eviten, primera, vigilant, que seria la part preventiva”. La segona proposta al respecte, “lògicament, un codi penal que contemple les nostres circumstàncies”.
Al voltant de la primera proposta remetia Josep Maria Pañella a les antigues Guarderies Rurals que tenien com a objectiu la vigilància del camp i agafant eixa figura de Guarda Rural la proposta del Bloc i la Coalició Compromís “està en la base de la creació de la Policia Autonòmica, que no existeix –segons explicava Pañella, perquè els que hi ha no depenen del Consell- i a partir d’ahí, que hi haja un cos específic de Guarderia Rural”. Explicava Pañella que es proposa que siga Policia Autonòmica per a preservar dues característiques importants, d’una banda que siguen agents que coneguen el terme i que coneixien la gent, “per tant estem parlant de policia de proximitat per a evitar el conflicte”, ja que des del Bloc aposten perquè “a nosaltres no ens interessa que s’agafe al lladre, el que ens interessa és que no es produisca el robatori”, concloïa el Diputat de les Corts. Aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat a les Corts en 2010 i va tenir partida pressupostària, “curiosament”, apuntava Josep Maria Pañella, “ha passat el 2010 i no s’ha donat ni una passa i curiosament en el pressupost de 2011 ha desaparegut la partida”.
La segona part del problema, ha de veure amb el codi penal, ja que “el codi penal diu que per a qualsevol robatori que no arribe a 400 euros de valor no és més que una falta, per tant no té un càstig després; però és més, no s’acumulen […] i més greu encara, és que és per persona i dia”. Així, ressaltava el president de la comissió d’agricultura a les Corts, “el problema és que nosaltres tenim un sistema legal que no està adaptat a les característiques o el que és el mateix, que el Govern de l’Estat no pensa en valencià”. La solució és, segons el President Nacional del Bloc, “adaptar el codi penal a la realitat valenciana”. La proposta, tot i que va ser aprovada a les Corts no va passar el filtre de Madrid.
Des de les Competències plenes de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el Bloc demanava responsabilitat i per a fer-ho feia referència a la dràstica baixada de partida pressupostària que ha patit la conselleria des de fa 11 anys cap ací. En 2000 la Conselleria d’Agricultura tenia un pressupost que significava el 4’75% del total, en 2011 compta amb només el 2’2%. Afegia a aquestes dades que “de la Conselleria d’Agricultura es van llevar 6 milions d’euros per a pagar deutes de la vinguda del Papa”.
Davant aquest gens agradable dibuix de la situació de l’agricultura valenciana, acabava la conferència Josep Maria Pañella en positiu. La primera observació duia al nacionalista a afirmar que “el camp necessita una injecció de diners, perquè partim d’un concepte d’agricultura molt diferent al concepte tradicional”. Així, front a la visió tradicional de què “el valor de l’agricultura el té el producte”, des del Bloc veuen que “l’agricultura produeix beneficis colaterals”. Pañella recordava que “l’agricultura és la base de l’alimentació”. Apuntava també a la importància mediambiental que té l’agricultura, ja que “camps abandonats a l’estiu són incendis”, “són aridesa del terreny”, “conservació del terreny i d’una vegetació en condicions”, “els agricultors haurien de ser pagats per totes les emissions de CO2 que emeten els seus arbres”.
La proposta estrella del Bloc s’anomena “assegurança de renda agrària” i agafa com a model l’assegurança agrària per inclemències meteorològiques. Aquesta assegurança implica que “a l’agricultor se li ha d’assegurar que en el seu treball va a tindre uns ingressos mínims que van a permetre-li seguir treballant i vivint dignament”.