Enguany la Diputació d’Alacant ha repartit el romanent de tresoreria de 2015 entre els diferents ajuntaments de la  província atenent a criteris poblacionals. L’acord entre els diferents grups va sorgir arran d’una proposta de Compromís d’establir criteris objectius, acabant amb el besamans i els criteris partidistes en l’assignació de subvencions de la diputació. Finalment, el format d’aquestes aportacions al municipis consistirà en unes subvencions per a inversions sostenibles que hauran de presentar els propis Ajuntaments per a la seua aprovació posterior.

A l’Ajuntament de Pego li correspon una subvencióde 200.000€. Des de Compromís hem volgut fer participar a la població en la elecció de la inversió més adequada a les necessitats del nostre municipi. Per això, vam presentar una sèrie de propostes que consideraven fonamentals i obrírem una enquesta virtual oberta a tothom que vulgues participar. Les propostes d’inversió foren les següents:

  • Instal·lacions de equipament de generació d’energia fotovoltaica: caminar cap a l’autosuficiència sostenibilitat energètica.
  • Actuacions en la zona afectada per l’incendi: restauració de senders, restauració d’abancalaments, abatiment d’arbres perillosos, instal·lació de bases i abeuradors…
  • Obres de condicionament de l’antic institut.
  • Implementació del projecte de creació d’una xarxa separativa d’aigües residuals i de pluja per evitar abocaments a barrancs i problemes en vivendeso carrers.

La  proposta preferida  pels participants fou la instal·lació d’equipament de generació de panells solars fotovoltaics, amb un 40% del vots, seguida de les actuacions en la zona afectada per l’incendi, amb un 26,1%.

Les persones participants ha pogut introduir prova2les seues propostes més enllà d’aquestes quatre. Entre elles trobem: neteja del riu Bullent i Salinar, reformar el cinema municipal i instal·lar un projector, habilitar i condicionar unes instal·lacions adequades per a la protectora d’animals…

El següent pas serà la discussió en comissió informativa i votació en plenari de dos propostes més votades, per tal que estes inversions es puguen dur a terme en el futur.

Des de Compromís per Pego estem satisfets al comprovar que la població pegolina respon quan té l’oportunitat de participar de la gestió dels recursos públics. Ara estem més convençuts que mai que l’Ajuntament ha de jugar un paper actiu en la major democratització de les decisions públiques, obrint nous canals de participació i coresponsabilitat amb la ciutadania pegolina. Pressupostos participatius (destinar una partida pressupostaria per a projectes d’inversió votats democràticament per la ciutadania), creació consells sectorials consultius, facilitar experiències d’autogestió per part de la societat civil (per exemple, el projecte de l’antic institut), apostar per unes festes local més participatives (on les organitzacions festeres tinguen autonomia per arribar a acords entre elles i organitzar els actes)… Cal canviar la manera de veure la política, avançant cap a el cooperació amb la societat civil, front a l’autoritarisme i favoritisme des de les institucions locals. El nostre poble vol participar i per això fa falta un Ajuntament que tinga la voluntat de fer un pas al costat i donar veu i vot a les pegolines i pegolins.