Continua el descontrol en el pressupost de festes de Pego

L’equip de govern de l’Ajuntament de Pego (PSOE + CdP) ha estat pagant les despeses del Concurs de paelles de la Falla de la Font, de la que formen part l’actual i l’anterior regidors de festes, a pesar que la recaptació de l’import de les inscripcions és ingressat per la falla organitzadora.

L’import total en els anys 2012, 2013, 2014 i 2015 ha sigut de 8527€.

Les paelles de la Falla s’han convertint en tot un esdeveniment local, amb una participació creixent de paelles que entren a concurs. Es tracta d’una festa que obri les festes falleres a tota la població, més enllà dels casals.

El Concurs de Paelles de Falles és una iniciativa de la Falla de la Font, com a mitjà de recollida de fons per finançar-se. Per a participar en el concurs cal realitzar un donatiu, que enguany ha estat de 30€, a canvi del qual la falla dóna un conill, un pollastre, un tauler i 10 cadires. A més, durant el matí, una xaranga amenitza la festa.

Des de Compromís per Pego, volem denunciar l’ús irresponsable que fa l’equip de govern actual (PSOE+Ciutadans de Pego) del pressupost de festes. En el pressupost de 2012, 2013, 2014 i 2015 l’Ajuntament de Pego (i per tant tots els contribuents) han estat sufragant el cost dels taulers, cadires i el cost de la xaranga de les Concurs de Paelles. Com que els organitzadors cobren una inscripció als participant, considerem que ha de servir per a cobrir eixes despeses i obtenir un guany econòmic, no cal cap tipus d’aportació de diners públics per a costejar l’activitat.

Cal dir que els convenis signats per les tres comissions falleres amb l’Ajuntament són idèntics i parlen d’una subvenció de l’Ajuntament de 4000€ per a cadascuna. En contraprestació, les comissions ofereixen serveis a l’Ajuntament (per exemple, organitzar la cavalgada de reis). En aquest cas, està aportant-se una mitjana de 2000€ addicionals cada any, de manera que aquesta falla estaria rebent un import un 50% superior a la resta. Per tant, no estem parlant d’una ajuda a les festes del poble, ja que esta donant-se un tractament desigual i un finançament desproporcionat a les característiques de l’acte.

La crítica de Compromís per Pego

Des de Compromís per Pego qualifiquem aquest cas com a molt greu.

En primer lloc, es tracta d’una falta de respecte a tots els pegolins i les pegolines que paguen els seus impostos i col·laboren en les festes per tal de construir un poble millor. Este cas demostra, una vegada més, quines són les prioritats d’aquest equip de govern i el desgovern dels comptes públics que sofrim a Pego. Només cal recordar que hui en dia no s’ha aprovat el pressupost de 2016, els sobrecostos de més de 90.000€ del darrer pressupost de festes i la promesa feta per l’alcalde, Enrique Moll, que eixa desviació en el pressupost de festes es tornarà a repetir enguany, en un clar menyspreu a la institució que presideix.

En segon lloc, i tal volta més greu, amb aquest tipus d’accions, l’equip de govern està enfrontant les diferents organitzacions festeres entre elles i aquestes amb la resta de la població. Una vegada més veiem un nou episodi en que aquest equip de govern contribueix a l’enfrontament entre associacions i organitzacions del poble mitjançant tractes de favor, promeses de difícil compliment, obscurantisme en les negociacions i tics autoritaris en la presa de decisions que ens afecten a tots i totes.

En tercer lloc, des de Compromís per Pego entenem que les associacions festeres han de tractar d’obtenir la màxima col·laboració de les institucions en el desenvolupament de les seues activitats (que tenen un impacte positiu en poble) i no tenen perquè saber si aquesta és equitativa o no. Per tant, volem deixar clar que és responsabilitat exclusiva de l’equip de govern vetllar per l’equitat i l’equilibri de les aportacions públiques a les associacions del poble.

Cap a un nou model de festes

En Compromís per Pego tenim clar quin és el model de poble i de festes volem, diametralment oposat a estes pràctiques irresponsables i indignes d’un govern municipal. Les festes han de contribuir a configurar la nostra fisonomia com a poble, un lloc d’encontre i treball conjunt de la població independentment de les seues idees i procedència.

L’Ajuntament, per la seua banda, ha de jugar un paper secundari de facilitador i conciliador en cas de conflicte. Totes les aportacions econòmiques de l’Ajuntament a les organitzacions festeres han de quedar fixades en un conveni anual, que ha de ser respectat de manera escrupolosa, sense que això impedisca altres col·laboracions de tipus no monetari. Una vegada fixades unes condicions clares, són les organitzacions festeres les que han d’autogestionar la festivitat, negociant i arribant a acords entre elles, sense ingerències ni favoritismes de les institucions en funció de les afinitats de tot tipus que puga tindre el governant de torn. D’aquesta manera, guanyarem en participació, transparència i optimització dels recursos públics.

Per últim, des de Compromís per Pego volem felicitar a la Falla de la Font perquè pensem que aquest és el model de festes pel que cal apostar, on la imaginació i treball dels festers contribueixen a l’autofinançament de les festes locals per tal de prioritzar els recursos públics en inversions productives i polítiques socials. Per la seua banda, l’Ajuntament hauria d’abstenir-se d’utilitzar recursos de tots i totes per finançar una activitat que els participants podem costejar gustosament per tal de passar una magnífica jornada de paella junt a tot el poble.

*Fotografia: Ràdio Pego.

Arxivat en: Cultura i Educació, Festes, General

Comentaris

  1. roser morera sendra diu:

    Paga festorres i no paga el que deu a esta citadana i damunt la trenca a embargaments per deutes de bens que ella no hj te control ni els disfruta ??????

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *