Aquest dijous 24 de maig, s’ha celebrat un Ple Extraordinari a petició de Compromís per Pego i Volem, perquè l’Ajuntament interposara un recurs al Pla Provincial de Subvencions davant l’arbitrarietat en la seua concessió. Aquest recurs ve motivat per incloure la subvenció al municipi de Busot -paralitzada pel jutjat- i deixar-ne fora d’altres, com és el cas de Pego. La proposta ha estat rebutjada pels vots negatius del govern municipal i els del PP, l’abstenció de Volem, i els vots positius de Compromís per Pego.

Des del govern municipal s’argumentà el vot en contra en què no s’han de dur disputes de la Diputació a l’Ajuntament; que els tres diputats de Compromís a la institució provincial no poden bloquejar tot el pla d’obres; i que tot açò faria que Pego perdera la subvenció.

Per la nostra part, des de Compromís hem defensat la proposta argumentant que de moment no hi ha cap subvenció per a Pego, i sols es parla de 50.000 € per a la redacció del projecte, mentre a altres pobles, també sense projecte redactat, se’ls subvenciona tota l’obra. Així mateix, els problemes de la Diputació ja afecten el municipi en ser exclòs de les Subvencions del Romanent, incomplint l’acord aconseguit al febrer entre els diferents grups representats a la Diputació, on qualsevol projecte que quedà fora del Pla d’Obres i Serveis anterior tenia dret a entrar en aquesta subvenció del romanent. Però el tracte injust amb Pego no acaba ací, ja que la inclusió en el Pla d’Obres actual dels tres pobles dels Vicepresidents (PP) de la Diputació (Busot amb una suspensió cautelar del jutjat), junt amb altres negociats pel PSOE, implica que s’haja hagut d’augmentar aquesta partida en 7 milions d’euros. Aquest increment procedeix de disminuir un 40% la partida de subvencions directes que la Diputació reparteix als pobles segons el nombre de població. Açò fa que Pego passe de rebre 200.000 € l’any 2017, a 114.000 € enguany, suposant una pèrdua de més de 85.000 €.

D’altra banda, i com ja hem explicat, en cas de ser inclosos en la subvenció del Pla d’Obres i Serveis del any vinent com pretenen l’equip de govern i el PP, Pego hauria d’aportar 370.000 € al projecte, mentre que amb la inclusió en el romanent sols aportaria 52.000 €, el que suposaria un estalvi a tots els pegolins i pegolines de més de 300.000 €. A més, les obres haurien de començar enguany al contrari que l’opció del govern municipal i el PP, que les retardarien, en el millor dels casos per al proper exercici.

En el plenari extraordinari també hem deixat clar que l’interés del PP i el PSOE en la Diputació és que Compromís accepte aquest pla perquè volen que siguem còmplices d’una actuació amb una legalitat i una forma de fer ja qüestionada pels jutjats, i que en cap cas és Compromís qui bloqueja la seua aprovació perquè tant el PP com el PSOE tenen vots suficients per a fer-ho. Es demostra per tant, que són aquests dos partits els que cometent irregularitats que provoquen la suspensió de tot el pla pels jutjats.

Per tot açò, des de Compromís per Pego es vol deixar clar que votar contra la nostra proposta és donar-li carta de naturalesa al tracte injust de la Diputació d’Alacant amb el poble de Pego i avala les clàssiques polítiques d’amiguismes del PP i del PSOE, en detriment de l’ús de criteris objectius i d’un tracte digne amb pobles com Pego. I queda clar que les úniques accions que pensa prendre el govern municipal contra els abusos de la Diputació és aprovar mocions simbòliques, sense cap recorregut real, instant a la Diputació a què faça les coses bé, però evitant enfrontar-se legalment, que és com César Sánchez respon. Per la nostra part seguirem recolzant el bon treball dels nostres diputats en l’ens provincial per aconseguir un canvi real en les formes de fer de la Diputació, i seguirem lluitant perquè Pego siga tractat en igualtat de condicions.