El passat dimecres 24, va tindre lloc un ple extraordinari per a aprovar el Pla Provincial d’Obres i Serveis 2017, consistent un la remodelació de l’edifici de l’Escola Cervantes per a dedicar-lo a Biblioteca Municipal, i en el qual Compromís per Pego es va abstenir.

L’edifici comptaria amb una biblioteca que ocuparia tres aules d’una planta i una biblioteca infantil en la quarta. A l’altra planta comptaria amb una sala de conferències amb capacitat per a més de 100 cadires, a més també comptaria amb una sala d’estudis i una altra d’informàtica, i estaria adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Davant aquestes prestacions ens podríem preguntar per què ens vam abstenir. Ací va l’explicació:

1-     L’adequació de l’edifici està valorada amb un pressupost d’1.058.655 €, dels quals el 65% (688.126€) serà aportat per la Diputació d’Alacant pel Pla Provincial d’Obres i Serveis, la resta l’haurà d’aportar l’Ajuntament, 370.529 €.

2-      En voler conèixer d’on pensaven obtenir els quasi 400.000 euros; ja que als Pressupostos del 2017, aprovats el passat 2 d’abril, no figurava aquesta inversió; la resposta no va ser clara per part del regidor d’hisenda, assegurant que l’Ajuntament estava capacitat a fer front a aquesta inversió en dos anys sense especificar d’on anaven a treure els diners. Pensen  treure’ls demanant crèdits?, amb modificacions pressupostàries que desquadrarien el pressupost recentment aprovat?, dubtem que es puga fer amb el romanent de tresoreria.

Si és a base de crèdit, pensem que és endeutar l’ajuntament per als pròxims anys d’una manera massa fàcil.

Si ho fan amb modificacions de crèdit, seria curiós veure com ara es pot fer fàcilment i en altres casos, com per exemple per a treure els diners dels interessos de l’execució del PAI Verdales, era molt difícil, fins al punt de  pràcticament no poder aprovar els pressupostos.

A més, rebre els 688.126€ de la Diputació, suposa renunciar a demanar el Pla Provincial d’Obres i Serveis en els dos anys vinents, és a dir de 2019-2020.

3-      El govern municipal pensa utilitzar l’espai que quedarà lliure de la Casa de Cultura per a ampliar l’exposició del Museu d’Art Contemporani i l’arxiu.

Però amb un espai d’uns 200 metres quadrats de planta de l’actual biblioteca, i una ampliació de l’arxiu donaria pocs més metres d’exposició, quedant novament un museu menut i amb una gran part de les obres emmagatzemades.

Per altra banda, també es plantejava traslladar el museu etnogràfic al futur centre de recepció del parc natural i usar aquest espai, també, per a ampliar l’exposició. Però això suposa basar aquesta ampliació a l’execució del centre de recepció, una execució que no depèn de l’Ajuntament.

4-      Actualment la biblioteca té una superfície d’uns 200 metres quadrats, com a personal sols hi ha un tècnic, i no és accessible. Per a pertànyer a la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Comunitat Valenciana hauria de tindre: 300 metres quadrats, ser accessible i disposar d’una persona facultativa de biblioteques i una altra tècnica; per això actualment la biblioteca es considera agència de lectura.

Al projecte de la nova biblioteca es complirien les condicions de superfície i accessibilitat però, en ser preguntada la regidora de cultura per si pensaven contractar al personal necessari per a poder integrar-se a la Xarxa de Biblioteques la resposta fou un pèl confusa: “esperen que quan s’acabe la nova biblioteca la llei ja permeta contractar el personal necessari”, tornant a deixar en imprecisions futures la correcta dotació de la biblioteca.

A més cal veure com pensen cobrir el personal de la Casa de Cultura. Suposem que de la mateixa manera.

5-      Entre les opcions que valorava Compromís per Pego pel que fa a l’ús del Cervantes hi havia la de Museu d’Art Modern, ja que disposa de sostres alts amb grans parets i espai per ampliar-les amb molts metres per a exposició, a més dinamitzaria el Passeig atraient visites al barri.

Mentre, l’actual Casa de Cultura, s’utilitzaria de biblioteca després d’ampliar-la amb l’antic Museu d’Art Contemporani i d’adaptar-la a persones amb mobilitat reduïda.

Per tots aquests motius es va decidir no votar a favor, pels dubtes pel que fa als aspectes econòmics, i perquè pensàvem amb altres funcions per a l’edifici que, a més, pensem que serien molt més econòmiques.

Per altra banda no es va votar en contra perquè, tot i els motius explicats, pensem que és un equipament necessari per al poble i que cal abordar en algun moment.