Al ple urgent celebrat aquest matí (dimarts 21 de gener), amb l’únic punt del dia d’aprovar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Pego (PMUS), Compromís per Pego ha votat en contra d’un pla que considera poc detallat i sense voluntat de ser executat.

Hui acabava el termini per a ser aprovat si es volia cobrar la subvenció per a la redacció del projecte (5.075 €) d’un cost total de 12.000 € segons informava l’alcalde, una subvenció que venia del 2017 i que diferents demores han obligat a retardar.
Pel que fa al contingut del PMUS cal dir que 6 de les 8 propostes que haurien d’estar pressupostades i en execució en 2019 no s’han fet ni pressupostat, i que això haurà de traslladar-se als següents anys, tot i que aquests anys que han passat s’hauria pogut anar avançant en la seua execució, ja que segons del govern municipal el projecte el tenien des de 2018.

Tot i això, a les preguntes de la portaveu Anna Sastre sobre quan pensaven executar-lo, l’alcalde assegurava que s’executarà segons creguen encara que s’allargue deu anys, tenint en compte que el període d’execució que figura al PMUS és de 2019-2023 i que s’ha perdut un any, entenem que es puga allargar fins al 2024, però no té sentit fer un pla per a incomplir-lo abans d’aprovar-lo.

Per altra banda hi ha algunes incongruències que ens semblen incomprensibles i que poden suposar un cost innecessari a l’Ajuntament. Hi ha propostes de reordenar el trànsit al centre històric, i de crear itineraris de vianants, i al mateix temps el govern local té pensat tornar a asfaltar el carrer Major que estava pensat per a ser peatonal, i tot abans que s’estudie la reordenació del trànsit. En aquest punt cal ressenyar que la passada legislatura el govern municipal agafa el compromís d’estudiar la manera de peatonalitzar el centre històric, la qual cosa sembla ara oblidar.

En l’apartat d’instal·lar carregadors per a vehicles elèctrics ja hi ha dos instal·lats, i cap dels dos en les zones que marca el PMUS, és de suposar que si al PMUS diu un lloc, és perquè eixe lloc és el millor, si no per què paguem a una empresa per a redactar-lo?
Sembla que per a algunes coses el govern municipal necessita tindre el PMUS aprovat, però per a altres no, encara que siga contradictori amb el Pla.

Pel que fa al transport públic hem incidit en la necessitat de buscar la manera de connectar el poble amb la platja i Monte Pego, així com mancomunar un servei comarcal que done el servei que les línies d’autobusos actuals no cobreixen.

A més cal incidir en què no s’ha seguit cap procés de participació pública per a la seua elaboració, remetent-se sols a una enquesta online amb pràcticament res de promoció, i que per tant parteix d’un esbiaix que deixa fora a gran part dels sectors de població.

 

També pensem que els mostrejos del trànsit en diferents punts del poble s’haurien d’haver fet també per carrers i zones del centre del poble, com el Passeig, el carrer Mar o el carrer Major, entre altres, i no sols en zones perifèriques, així com fer els mesuraments més dies, al que cal sumar que aquests es realitzaren al llarg del mes de juliol on la vida del municipi queda alterada per les vacances estivals.

D’altra banda, des de Compromís també ens hem fet ressò que aquest pla de mobilitat no ha tingut un enfocament de perspectiva de gènere seguint el mandat del Pla municipal d’igualtat que hi ha en vigor a Pego.

Per tant Compromís per Pego no podíem votar a favor d’un PMUS que el mateix govern ha dit en el ple que incomplirà, i que a més té carències perquè moltes mesures no queden especificades, i no ha tingut un procés participatiu real que definira les necessitats de la ciutadania, pensem que ha estat una oportunitat perduda de fer un PMUS real i per al poble de Pego, pensem que es pot continuar treballant un PMUS amb més participació i perquè reflectisca les necessitats reals del poble, i que ens done la possibilitat d’accedir amb més garanties a futures subvencions per a complir l’objectiu de fer de Pego un poble més sostenible i amable per a les persones.